KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret ārvalsts privātpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ogres rajona prokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes amatpersonu un  darbiniekiem par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, dokumentu viltošanu un dienesta viltojumu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka amatpersona organizēja fiktīvas darba tiesiskās attiecības ar vairākām personām un iekļāva patiesībai neatbilstošas ziņas dokumentos, kas turpmāk deva iespēju jau nodarbinātām personām saņemt atalgojumu par fiktīvajiem darbiniekiem. Iekļaujot patiesībai neatbilstošas ziņas fiskālajos dokumentos, darbinieki viltoja parakstus un  laika posmā no 2010.gada 1.oktobra līdz 2015.gada 1.aprīlim no Ogres novada pašvaldības prettiesiski ieguva savā rīcībā vairāk kā 43 000 EUR.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības sešas Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes  personas, tostarp vienu amatpersonu - par dienesta viltojumu, par ļaunprātīgu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas - mantisko zaudējumu lielā apmērā, kā arī par noziedzīga nodarījuma organizēšanu un vadīšanu  (Krimināllikuma (KL) 327.panta otrā daļa, KL 20.panta otrā daļa un 318.panta trešā daļa), savukārt piecus Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekus par dokumentu viltošanu (KL 275.panta otrā daļa) un par amatpersonas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas atbalstīšanu (KL 20.panta ceturtā daļa un 318.panta otrā daļa), apzināti veicinot dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

20.pants. Līdzdalība

(2) Par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi.
 (4) Par atbalstītāju uzskatāma persona, kas apzināti veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, dodot padomus, norādījumus, līdzekļus vai novēršot šķēršļus tā izdarīšanai, kā arī persona, kas iepriekš apsolījusi noslēpt noziedzīga nodarījuma izdarītāju vai līdzdalībnieku, noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus un līdzekļus, noziedzīga nodarījuma pēdas vai noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus vai arī iepriekš apsolījusi iegādāties vai realizēt šādus priekšmetus.

275.pants. Dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošana

(1) Par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.
(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.
(2) Par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.
(3) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

327.pants. Dienesta viltojums

(1) Par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, apzinoties, ka dokuments ir viltots, ja to izdarījusi valsts amatpersona, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.
(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.