KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret ārvalsts privātpersonu

Izvērtējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcībā esošo informāciju, KNAB šī gada martā uzsāka kriminālprocesu par Krimināllikuma 326. 1panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm. Izmeklēšanas laikā tiek iegūti un nostiprināti pierādījumi tam, ka privātpersona, iespējams, pieņēma mantisku labumu par to, ka izmantojot savu sociālo stāvokli prettiesiski ietekmēja Jūrmalas pilsētas domes amatpersonas darbību nolūkā panākt SIA “Jūrmalas siltums” darījuma noslēgšanu kāda uzņēmuma interesēs.  Kriminālprocesā par aizdomās turētām atzītas trīs personas.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

KNAB viena no 2017.gada prioritātēm ir korupcijas apkarošana publisko personu institūcijās, tostarp, pašvaldību kapitālsabiedrībās, kas sniedz publiskos pakalpojumus vai realizē apjomīgus preču un pakalpojumu iepirkumus.

KNAB aicina iedzīvotājus un uzņēmējus, kuru rīcībā ir ziņas par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem, sniegt šo informāciju KNAB Ziņojumu centrā Brīvības ielā 104, Rīgā (bezmaksas uzticības tālrunis: 80002070), knab@knab.gov.lv.  Anonimitāte garantēta.

Krimināllikuma 326. 1 pants. Tirgošanās ar ietekmi

(1) Par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu piedāvāšanu vai nodošanu personiski vai ar starpnieku jebkurai personai, lai tā, izmantojot savu dienesta, profesionālo vai sociālo stāvokli, prettiesiski ietekmētu valsts amatpersonas darbību vai pamudinātu kādu citu personu prettiesiski ietekmēt valsts amatpersonas darbību jebkuras personas interesēs, neatkarīgi no tā, vai materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai personai vai jebkurai citai personai, ja nav šā likuma 323.pantā paredzētā nozieguma pazīmju, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma pieņemšanu vai par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu sev vai jebkurai citai personai, lai tā, izmantojot savu dienesta, profesionālo vai sociālo stāvokli, prettiesiski ietekmētu valsts amatpersonas darbību vai pamudinātu kādu citu personu prettiesiski ietekmēt valsts amatpersonas darbību vai lēmuma pieņemšanu jebkuras personas interesēs, ja nav šā likuma 198. un 320.pantā paredzētā nozieguma pazīmju, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.