KNAB

Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupa (GRECO – Groupe d’Etats contre la corruption) ir sniegusi piektās novērtēšanas kārtas ziņojumu par Latviju. Tas tika pieņemts GRECO 80. plenārsēdē, kas norisinājās no šī gada 18. līdz 22. jūnijam Strasbūrā.

GRECO dalībvalstu piektajā novērtēšanas kārtā dalībvalstīm bija jāizpilda Eiropas Padomes prasības korupcijas novēršanas un godprātības veicināšanas jomā attiecībā uz valsts izpildvaras augstākajām amatpersonām un tiesībsargājošajām iestādēm, respektīvi, Valsts policiju un Valsts robežsardzi.

Lai sagatavotu minēto ziņojumu, GRECO pārstāvji (tai skaitā Kipras, Nīderlandes, Rumānijas un Īrijas eksperti) GRECO sekretariāta vadībā, apmeklēja Latviju klātienē no 2017. gada 11. līdz 15. decembrim un tikās ar valsts pārvaldes (Valsts kancelejas, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts kontroles u.c.), kā arī tiesībsargājošo iestāžu (Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Iekšējās drošības biroja, KNAB) pārstāvjiem.

Piektās novērtēšanas kārtas ziņojuma izskatīšanas laikā vislielāko uzmanību eksperti un citas dalībvalstis pievērsa ministru ārštata padomniekiem, to lomai, funkcijām un regulējumam.

Kopumā Latvija saņēma septiņpadsmit rekomendācijas, no kurām desmit attiecas uz izpildvaras augstākajām amatpersonām, savukārt septiņas attiecas uz Valsts policijas un Valsts robežsardzes darbu. Šo rekomendāciju izpilde tiks vērtēta pēc astoņpadsmit mēnešiem, un šajā laikā būs nepieciešams veikt virkni uzlabojumu, tai skaitā normatīvo aktu grozījumus.

GRECO darbības mērķis ir uzlabot tās dalībvalstu spēju novērst korupciju un dinamiska savstarpējā novērtējuma procesa ceļā kontrolēt pieņemto saistību izpildi. Novērtējuma ziņojuma neatņemama sastāvdaļa ir rekomendācijas, par kuru ievērošanu dalībvalstij ir regulāri jāatskaitās GRECO plenārsēdē. Ar GRECO novērtējuma ziņojumiem par Latviju var iepazīties KNAB mājas lapā.

Eiropas Padomes līgumam par GRECO nodibināšanu Latvija pievienojās 2000. gada 15. jūnijā, līgumā paredzēto saistību izpildi Latvijā koordinē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

GRECO piektās novērtēšanas kārtas ziņojums pieejams šeit.