KNAB uzsācis kriminālprocesu par kukuļa pieprasīšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), veicot uz SIA “Spikeru nami” ēku kompleksa fasādes izvietoto reklāmas objektu atbilstības Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma prasībām pārbaudi, konstatēja, ka uz SIA “Spikeru nami” ēku kompleksa fasādes izvietotie reklāmas objekti satur netiešu aicinājumu 13.Saeimas vēlēšanās balsot par konkrētu partiju un tās deputātu kandidātu, un saskaņā ar Aģitācijas likuma 1.panta 3.punktā noteikto ir uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju. Ņemot vērā to, ka SIA “Spikeru nami” nav atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajām prasībām iesniedzis KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu, KNAB lūdz SIA “Spikeru nami” nekavējoties novērst pārkāpumu, noņemot reklāmas objektu no ēku kompleksa fasādes.

Aģitācijas likuma 22.panta trešā daļa noteic, ka reklāmas pakalpojumu sniedzējs, kurš piedāvā izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās lietošanas ārtelpās vai pret publiskās lietošanas ārtelpām (izkārtnes, stendi, afišas, tāfeles, slietņi, novietoti plakāti, reklāma skatlogos un citi tamlīdzīgi reklāmas objekti), vismaz 150 dienas pirms vēlēšanu dienas nosūta KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus, ieskaitot plānotās atlaides un atlaižu piemērošanas kritērijus, visam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam. KNAB minēto informāciju nekavējoties publisko savā mājaslapā internetā. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu nosūtīšanas termiņa pēdējā diena pirms 2018.gada 6.oktobrī paredzētajām 13.Saeimas vēlēšanām bija 2018.gada 9.maijs.

Savukārt Aģitācijas likuma 22.panta piektā daļa noteic, ja reklāmas pakalpojumu sniedzējs atbilstoši šā panta noteikumiem un tajā paredzētajos termiņos nav nosūtījis KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus, šim reklāmas pakalpojumu sniedzējam priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ir aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Ņemot vērā to, ka SIA “Spikeru nami” KNAB nav iesniegusi priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana SIA “Spikeru nami” ir aizliegta.

Anonimizēts 2018.gada 26.septembra administratīvā akta Nr.1/5727 noraksts