KNAB

KNAB izsaka pateicību visiem, kas atsaucās aicinājumam nepalikt vienaldzīgiem un ziņoja par iespējamiem 13.Saeimas vēlēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, gan visa priekšvēlēšanu perioda laikā no š.g. 9.jūnija līdz 4.oktobrim, gan dienā pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā, 6.oktobrī.

Paldies visiem, kas sūtīja ziņojumus par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB!”. Vienlaikus izsakām pateicību iedzīvotājiem, kuri priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, un jo īpaši vēlēšanu dienā,  zvanīja, sūtīja informāciju sociālajos tīklos Facebook un Twitter, kā arī rakstīja elektroniskajā pastā par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem. Jūsu vērīgums un aktivitāte ziņojot, palīdzēja KNAB efektīvāk veikt likumā noteikto pienākumu monitorēt apmaksātas priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu un izdevumus aģitācijas izvietošanai plašsaziņas līdzekļos, internetā un publiskās vietās. Ziņotāju aktivitāte sekmēja arī administratīvo resursu izmantošanas ierobežojumu izpildes kontroles veikšanu.

Visvairāk ziņojumu vēlēšanu dienā KNAB saņēma mobilajā lietotnē. “Ziņo KNAB!” saņemts 51 ziņojums par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem (priekšvēlēšanu dienā, 5.oktobrī, saņemti 103 ziņojumi). Vēlēšanu dienā sociālajos tīklos Facebook un Twitter saņemtas vairāk kā 10 ziņas. Uz Ziņojumu centra tālruni 6.oktobrī iedzīvotāji zvanīja vairāk kā 30 reizes. Izvērtējot ziņojumu saturu, nepieciešamības gadījumā informācija pārsūtīta Valsts policijai vai Drošības policijai. 

Šobrīd KNAB uzsācis saņemtās informācijas apkopošanu un analīzi. Informācija tiks izvērtēta kopsakarā ar politisko organizāciju (partiju) iesniegtajām deklarācijām.

Vēršam uzmanību, ka līdz š.g. 5.novembrim partijām, atbilstoši Partiju finansēšanas likumā noteiktajam, jāiesniedz KNAB vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Deklarācijās partijām jānorāda visi izdevumi laika posmā no 120.dienas pirms vēlēšanām līdz vēlēšanu dienai. Pēc saņemšanas KNAB šīs deklarācijas publicēs savā mājas lapā.

Savukārt, partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi, saskaņā ar likumā noteikto, KNAB pabeigs līdz 2019.gada 5.maijam. Līdz ar to par pārbaužu rezultātiem, konstatētajiem pārkāpumiem un piemēroto sodu, kā arī veiktajiem pasākumiem pārkāpumu novēršanai nākotnē, KNAB sabiedrību informēs pēc 2019.gada 5.maija.