KNAB uzsācis kriminālprocesu par uzkūdīšanu veikt dienesta viltojumu un kukuļa piedāvāšanu

KNAB iesniedzis izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”.

Grozījumi izstrādāti ar mērķi aizsargāt informācijas avotus un izmeklēšanas intereses, kā arī novērst nepilnību KNAB likumā attiecībā uz lēmuma pieņemšanu situācijā, kad KNAB amatpersonas izdarītais disciplinārpārkāpums tiek atzīts par mazsvarīgu. 

Iesniegtais likumprojekts paredz šādus grozījumus:

  • noteikt tiesības KNAB, pildot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteiktās funkcijas, personas datu apstrādi veikt par to neinformējot datu subjektu un ierobežojot tā piekļuves tiesības, ciktāl tas nav pretrunā ar tiesībaizsardzības nolūkos apstrādājamo personas datu jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem;
  • noteikt, ka gadījumā, ja KNAB amatpersona ir izdarījusi disciplinārpārkāpumu, bet šis pārkāpums ir mazsvarīgs vai nav radījis nelabvēlīgas sekas, tai var izteikt aizrādījumu, neierosinot disciplinārlietu vai pieņemot lēmumu par disciplinārlietas izbeigšanu.

Realizējot likumā noteiktās funkcijas, KNAB iegūst informāciju, tostarp, personas datus, kuru izpaušana var negatīvi ietekmēt gan administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanu, gan izmeklēšanu un operatīvo darbību. Informācijas pieejamības ierobežošana nepieciešama, ne tikai lai aizsargātu informācijas avotus, bet arī izmantotos paņēmienus resorisko pārbaužu, kriminālprocesa un operatīvās darbības procesa ietvaros.

Savukārt otrs grozījums ir izstrādāts pamatojoties uz Administratīvās apgabaltiesas konstatēto, ka KNAB likumā nav paredzēta rīcība situācijā, kad biroja amatpersona ir izdarījusi disciplinārpārkāpumu, bet konkrēta soda piemērošana pārkāpuma mazsvarīguma vai seku neesamības dēļ nav lietderīga. Ja grozījumi tiks atbalstīti, KNAB amatpersonai, kura ir izdarījusi mazsvarīgu disciplinārpārkāpumu, varēs izteikt aizrādījumu, neierosinot disciplinārlietu vai pieņemot lēmumu par disciplinārlietas izbeigšanu. Līdzīgs regulējums par aizrādījuma izteikšanu tiek piemērots attiecībā uz civildienesta ierēdņiem un Iekšlietu ministrijas sistēmas vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Ja valdība atbalstīs likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”, par tā tālāku virzību lems Saeima.