KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 2017.gada 5.jūnijā uzsāktā kriminālprocesa ietvaros šī gada 20.jūnijā Saeima deva atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, veicot kriminālprocesuālās darbības, KNAB ieguva materiālus, kas satur ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, kuru rezultātā politiskā organizācija saņēma nelikumīgu finansējumu.

Kriminālprocesa ietvaros trīs personām piemērots aizdomās turētā statuss. Divas personas atzītas par aizdomās turētām par Krimināllikuma 288. 2 panta otrajā daļā (Par politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās) un 177.panta trešajā daļā (Par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā) paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Viena persona atzīta par aizdomās turēto par Krimināllikuma 288. 4 panta pirmajā daļā (Par politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā) un 219.panta otrajā daļā (Par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā) paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Ņemot vērā, ka septembra beigās, atbildot uz plašsaziņas līdzekļu pārstāvju jautājumu par termiņu, kādā krimināllieta varētu tikt nodota kriminālvajāšanas uzsākšanai, KNAB norādīja, ka plāno to izdarīt līdz 2018.gada beigām, informējam par šīs krimināllietas pašreizējo virzību. 

Kriminālprocesā joprojām tiek veiktas izmeklēšanas darbības. Krimināllietas materiāli tika nosūtīti pārbaudei uzraugošajam prokuroram. Šobrīd, izpildot uzraugošā prokurora norādījumus, lai kriminālprocess būtu izmeklēts vispusīgi un objektīvi, tiek veikta papildu faktu pārbaude.

Vēršam uzmanību, pirmstiesas izmeklēšanas termiņš kriminālprocesos var pagarināties dažādu objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, no kriminālprocesā iesaistīto personu procesuālo pienākumu pildīšanas vai nepildīšanas, arī situācijā, kad persona izmeklētājam norāda uz tādiem faktiem vai alibi, kas prasa papildu pārbaudi.

Jebkura kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā ietekmē vairāki faktori: krimināllietas apjoms, juridiskā sarežģītība, veicamo procesuālo darbību daudzums, kriminālprocesā iesaistīto personu attieksme pret pienākumu pildīšanu un citi objektīvi apstākļi.

Uzsveram, kriminālprocesa uzraudzību no tā uzsākšanas brīža veic prokuratūra, kas nodrošina to, ka kriminālprocesa virzība netiek novilcināta.

Mēs saprotam sabiedrības interesi un vēlmi, lai krimināllieta tiktu izmeklēta pēc iespējas īsākā laikā un vainīgās personas sauktas pie atbildības par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Līdzko KNAB izmeklētājs pabeigs pirmstiesas izmeklēšanu, birojs par to informēs sabiedrību.

Norādām, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.