KNAB

Cēsu pils parkā notiekošajā ikgadējā sarunu festivālā “Lampa” jau otro gadu pēc kārtas valsts pārvaldes institūciju vienotajā teltī “Valsts māja” piedalījās arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Šogad festivāla ietvaros KNAB kopā ar Valsts policiju (VP) apspēlēja tēmu “Vai valstij drīkst būt noslēpumi?”.

“Valsts mājas” teltī stundas garumā norisinājās spraiga diskusija par noslēpumu tēmu. Par to, vai valsts pārvaldes darbā drīkst būt noslēpumi no sabiedrības, kāpēc noslēpumi ir nepieciešami, kāpēc tos nevar atklāt un kāda ir sabiedrības loma šajos procesos diskutēja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, VP priekšnieks Ints Ķuzis, Valsts kancelejas pārstāve Inese Kušķe un portāla “Delfi” žurnāliste Gunita Gailāne.

Diskusijas dalībnieki sarunas gaitā nonāca pie kopējā secinājuma – valstij no sabiedrības ne visos gadījumos drīkst būt noslēpumi. Bet noteiktos gadījumos visu apstākļu nezināšana kalpo sabiedrības interesēm. Piemēram, izmeklēšanas noslēpums nodrošina sabiedrības netraucētu krimināllietas izmeklēšanu.

KNAB priekšnieks sarunu festivāla ietvaros piedalījās arī “Latvijas Radio 1” raidījuma “Krustpunktā” tiešraides diskusijā, kas norisinājās uz lielās DOTS skatuves. Tiešraidē par trauksmes celšanu diskutēja arī bijušais biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” (DELNA) vadītājs Gundars Jankovs, DELNA trauksmes cēlēju aizsardzības eksperts Jānis Veide, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamenta pārstāve, Trauksmes celšanas likuma līdzautore Inese Kušķe. Ņemot vērā, ka kopš šī gada 1.maija Latvijā spēkā stājies Trauksmes celšanas likums, šīs diskusijas laikā tika pārrunāti jautājumi par to, ko paredz jaunais likums, kā aizsargāt trauksmes cēlējus un kādi ir pirmie secinājumi kopš šis likums sācis darboties.

KNAB pateicas sarunu festivāla “Lampa” dalībniekiem par uzdotajiem jautājumiem, kas diskusijai piedeva īpašu spraigumu.

Saite uz raidījumu "Krustpunktā": https://ej.uz/eq6k  

1.jpg (5,75 MB)

 

2.jpg (3,73 MB)

 

3.jpg (3,50 MB) 

 

5.1.jpg (10,94 MB) 

 

5.jpg (6,68 MB)

 

8.jpg (6,16 MB)

 

10.jpg (6,83 MB)

 

12.jpg (1,55 MB)