KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs informē, ka šodien, 8.jūlijā, iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros KNAB veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairākas kratīšanas. Kriminālprocess uzsākts par Krimināllikuma 320.panta otrajā daļā un 323.panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i., par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

Ilgstošu operatīvo un speciālo izmeklēšanas darbību rezultātā KNAB ieguva ziņas, kas liecina, ka valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu biedrībai. Iespējamā kukuļa summa – ne mazāka kā 20 tūkstoši eiro. 

Šobrīd kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Detalizētāku informāciju KNAB sniegs, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.