KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informē, ka iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros KNAB joprojām veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības.

Kriminālprocess uzsākts par Krimināllikuma 320.panta otrajā daļā un 323.panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i., par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

KNAB 9.jūlijā veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā piecpadsmit kratīšanas un vairākas izņemšanas gan uzņēmumos, gan personu dzīvesvietās.

Krimināllietas ietvaros aizturētas trīs personas, kuras atbilstoši kriminālprocesa normām atzītas par aizdomās turētajām. Visas aizturētās personas šobrīd ir atbrīvotas no īslaicīgās aizturēšanas vietas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus: aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. Valsts amatpersonai papildus piemērots drošības līdzeklis: aizliegums ieņemt noteiktu amatu. 

Izmeklētāju rīcībā esošie fakti norāda uz to, ka valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu biedrībai. Iespējamā kukuļa summa – ne mazāka kā 20 tūkstoši eiro.

Šobrīd izmeklētājs izvērtē neatliekamo kriminālprocesuālo darbību laikā iegūto informāciju, un veic citas neatliekamās procesuālās darbības krimināllietas ietvaros, līdz ar to plašāka informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta.

KNAB vērš uzmanību, ka ziedošana sabiedriskajām organizācijām, tai skaitā sporta un kultūras, ir vērtējama kā sociāli atbildīga rīcība, ja tā tiek veikta normatīvajos aktos esošajā kārtībā. Īpaši uzsveram, ka valsts amatpersonai attiecībā uz ziedojumu pieņemšanu ir jāievēro likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 14.pantā noteiktie ziedojumu pieņemšanas ierobežojumi. Savukārt publiskā iepirkuma komisijas locekļiem jāievēro ne tikai likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, bet arī Publisko iepirkumu likumā noteiktais, tai skaitā iepirkuma komisijas darbības pamatprincipi, piemēram, iepirkuma komisijas loceklis nedrīkst pārstāvēt kandidāta vai pretendenta intereses, kā arī nedrīkst būt saistīti ar kandidātu vai pretendentu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.