KNAB

Šodien, 1.oktobrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā ne mazāk kā 15 tiesas sankcionētas kratīšanas. Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par valsts amatpersonas izdarītiem iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar publisko iepirkumu organizēšanu ceļu būves nozarē un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu neievērošanu.

Kriminālprocess uzsākts 2019.gada 27.jūnijā par Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā,  195.panta pirmajā daļā, 219.panta otrajā daļā un 325.panta pirmajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i. par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanas un par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. 

KNAB rīcībā esošie fakti norāda, ka valsts akciju sabiedrības “Latvijas Valsts ceļi” amatpersona 2017. un 2018.gadā, iespējams, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un, vienlaicīgi pārkāpjot valsts amatpersonai noteiktos ierobežojumus, sniedza citām personām – iespējamiem iepirkumu pretendentiem – informāciju par valsts akciju sabiedrības plānotajiem iepirkumiem autoceļu uzturēšanā un atjaunošanā.

Šobrīd aizturētas divas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību.

Izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par kriminālprocesu KNAB šobrīd nevar sniegt.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.