KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šodien, 22.oktobrī, pamatojoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sniegto informāciju, veica neatliekamās procesuālās darbības.

Kriminālprocess uzsākts par Krimināllikuma 323.panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – kukuļdošanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka fiziska persona piedāvāja kukuli (aploksni ar naudu) 200 eiro apmērā CSDD vadīšanas eksāmenu vērtētājam par vadīšanas eksāmena pozitīvu rezultātu kukuļa piedāvātāja interesēs.

Kriminālprocesa ietvaros viena persona (fiziska persona) atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 323.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

KNAB atzinīgi novērtē CSDD operatīvo rīcību, ziņojot par iespējamu kukuļa piedāvājumu. Šis ir tikai viens no gadījumiem, kad kāda institūcija, iegūstot ziņas par iespējamu kukuļošanu, dara visu nepieciešamo, tai skaitā nekavējoties ziņo KNAB, lai kukuļošana tiktu atklāta un vainīgās personas sauktas pie atbildības par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Lai nekaitētu izmeklēšanas interesēm, plašāku informāciju KNAB un CSDD nevar sniegt.

CSDD uzsver, ka šis fakts apliecina, ka ne CSDD eksāmenu, ne arī kādu citu pakalpojumu nav iespējams iegūt nelegālā ceļā. Direkcija ir izstrādājusi pretkorupcijas sistēmu un veic regulārus pasākumus, lai savā ikdienas darbā pilnībā izskaustu šādus gadījumus.

KNAB aicina visus, kas pieļauj iespējamību atrisināt kādu sev svarīgu jautājumu ar kukuļa palīdzību, vēlreiz pārdomāt savu rīcību un neiesaistīties koruptīvās attiecībās, jo tām sekos kriminālatbildība.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.