KNAB

Šodien, 25.novembrī, viesnīcā Grand Poet Hotel, Rīgā, notika atklāšanas pasākums Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda līdzfinansētajai programmai “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana”.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) programmas ietvaros saņēmis atbalstu projekta “Atbalsts trauksmes celšanas sistēmas izveidei Latvijā” īstenošanai. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības iesaisti, ziņojot par korupciju un citiem latentiem noziegumiem, vienlaikus sniedzot iedzīvotājiem drošu un ērtu ziņošanas kanālu, kā arī pilnveidojot KNAB kompetenci koruptīvu noziegumu atklāšanā un izmeklēšanā.

KNAB projekts ietver trīs aktivitātes: tiešsaistes ziņošanas platformas izveidi ziņošanai par biroja kompetences jautājumiem; divu apjomīgu sociālo kampaņu organizēšanu, veicinot sabiedrības izpratni par korupcijas izpausmes veidiem un nepieciešamību ziņot par novērotajiem pārkāpumiem;  izmeklēšanas un analītiskās kapacitātes stiprināšanu.

Atklāšanas pasākumā piedalījās KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, amatpersonas no Iekšlietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts policijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Finanšu izlūkošanas dienesta. Pasākuma dalībniekus uzrunāja Norvēģijas Karalistes vēstnieks Rīgā Kristian Ødegaard, Eiropas Padomes Programmu ģenerāldirektorāta (ODGP) nodaļas vadītājs Matthew Barr, EEZ finanšu instrumenta pārstāve Mualla Cirakli.

Projekta atklāšanā KNAB priekšnieks Jēkabs Straume uzsvēra, ka birojs cīnās ar korupciju, izmantojot novēršanu, apkarošanu un izglītošanu. Tikai visu trīs virzienu mijiedarbībā iespējams sasniegt vislabāko rezultātu. Tāpēc KNAB projektā ir ne tikai tiešsaistes ziņošanas platforma, bet arī apjomīgas izglītojošas kampaņas un biroja profesionālās kapacitātes stiprināšana. Uzrunas noslēgumā KNAB priekšnieks pateicās par EEZ finanšu instrumentam un Eiropas Padomei par atbalstu birojam, attīstot jaunus paņēmienus cīņai ar korupciju.   

Projektam “Atbalsts trauksmes celšanas sistēmas izveidei Latvijā” piešķirtais finansējums ir 650 000 eiro, tai skaitā EEZ piešķirtais finansējums ir 552 500 eiro, nacionālais līdzfinansējums – 97 500 eiro.

Programmas kopējais finansējums ir 17 647 059 eiro. EEZ piešķīrums ir 85% jeb 15 000 000 eiro, savukārt nacionālais piešķīrums ir 15% jeb 2 647 059 eiro. Programmas īstenošanas laiks ir līdz 2024.gada 31.decembrim.

KNAB priekšnieka uzruna (angļu valodā)

img_20191125_140450_1.jpg (864,32 KB)

js2.jpg (18,73 KB) 

js3.jpg (71,67 KB)