KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informē, ka uzsākta Elektronisko datu ievades sistēmas (EDIS) ieviešana politiskajām partijām.

EDIS ir jauna datu ievades sistēma, kas izstrādāta ar mērķi elektronizēt politisko partiju dokumentu un atskaišu iesniegšanu. Partijām EDIS ieviešana samazinās administratīvo slogu atskaišu iesniegšanā, kā arī dos iespēju ātrāk saņemt informāciju gadījumos, kad ziedojums neatbilst normatīvo aktu prasībām. Savukārt KNAB varēs efektīvāk veikt politisko organizāciju (partiju) iesniegtās informācijas apstrādi un partiju finansiālās darbības analīzi, kā arī vienkāršos informācijas publicēšanu.

Izmantojot EDIS, politiskās partijas varēs paziņot KNAB par saņemtajām iestāšanās un biedru naudām, saņemtajiem, kā arī atpakaļ pārskaitītajiem (atdotajiem) dāvinājumiem (ziedojumiem), iesniegt partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas un gada pārskatus.

Tiesības piekļūt EDIS piešķir KNAB saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 15.panta otrajā daļā noteikto. Lai saņemtu piekļuves tiesības, politisko partiju pārstāvim(-jiem) jāiesniedz KNAB iesniegums par EDIS lietotāja(-u) reģistrēšanu. Iesniegums pieejams KNAB mājas lapā: https://www.knab.gov.lv/sites/knab/files/article/lv_549225/iesniegums_edis.docx

Aicinām politisko partiju atbildīgās personas sekot līdzi informācijai e-pastos un neskaidrību vai jautājumu gadījumos nekavējoties sazināties ar KNAB pa e-pastu: edis.help@knab.gov.lv vai telefoniski: