Aģitācija
KNAB

Š.g. 31.martā stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums administratīvā pārkāpuma lietā par SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju un par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas kārtības neievērošanu pirms 13.Saeimas vēlēšanām.

Rīgas apgabaltiesa atstāja negrozītu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, bet SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" apelācijas sūdzību noraidīja.  

Līdz ar to otrās instances tiesa pievienojās KNAB lēmumā izdarītajiem secinājumiem, ka SIA  "Izdevniecība "Dienas bizness"" speciālajos izdevumos "Abonē Dienas bizness" izvietoja slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, pārkāpjot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas kārtību un pārsniedzot nesaistītajai personai noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēru. Spriedums nav pārsūdzams.

KNAB, veicot SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" izvietotās priekšvēlēšanu aģitācijas speciālajā izdevumā "Abonē Dienas bizness" atbilstības Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma prasībām pārbaudi, konstatēja, ka SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" izplatītie specializētie izdevumi satur netiešu aicinājumu 13.Saeimas vēlēšanās balsot par vai pret konkrētām politiskajām partijām un to deputātu kandidātiem bez norādes, ka tā ir politiska reklāma un kurš šo priekšvēlēšanu aģitāciju apmaksājis. Tādā veidā SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" veica aizliegtu slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju. Papildus KNAB konstatēja, ka SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" pārsniegusi nesaistītai personai noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēru kopsummā par 104 500,95 eiro. KNAB 2019.gada 11.jūlijā pieņēma lēmumu SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" saukt pie administratīvās atbildības par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas kārtības neievērošanu, piemērojot naudas sodu 1400 eiro apmērā.

Pirmās instances tiesa 2020.gada 27.janvārī KNAB lēmumu par SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" saukšanu pie administratīvās atbildības, piemērojot naudas sodu, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina par tiesisku, pamatotu un atbilstošu normatīvo aktu prasībām, atstājot to negrozītu.

Saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto kārtību, KNAB tuvākajā laikā pieņems lēmumu, ar kuru tiks uzdots SIA "Izdevniecība "Dienas Bizness"" ieskaitīt valsts budžetā pārsniegto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēru.

KNAB uzsver, ka priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošana, pārkāpjot likumā noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus un aizliegumus, izkropļo godīgu vēlēšanu norisi, kā arī neļauj nodrošināt vienlīdzīgas un brīvas vēlēšanas. Apzinoties informācijas ietekmi uz sabiedriskās domas veidošanu, aicinām priekšvēlēšanu aģitācijas veicējus un priekšvēlēšanu aģitācijas pakalpojumu sniedzējus turpmāk pirms vēlēšanām ievērot Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.