Informatīvie ziņojumi
KNAB

25. februārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriski konsultatīvās padomes (SKP) 68. sēdē priekšsēdētāja amatā ievēlēts domnīcas PROVIDUS asociētais pētnieks Valts Kalniņš. Tāpat sēdes laikā SKP locekļi ar KNAB pārstāvjiem pārrunāja aktuālos tematus korupcijas novēršanā un apkarošanā.

SKP sēde tika atklāta ar jauna priekšsēdētāja vēlēšanām, jo iepriekšējā padomes priekšsēdētāja, bijusī biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktore Liene Gātere pērn rudenī atkāpās no amata. SKP locekļi priekšsēdētāja amatam ierosina un ievēlē kandidātus no SKP vidus, un šoreiz priekšsēdētāja amatam tika izvirzīti domnīcas PROVIDUS asociētais pētnieks Valts Kalniņš un biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa. Atklātā balsojumā SKP locekļu balsu vairākumu ieguva V. Kalniņš, kurš turpmākos trīs gadus ieņems SKP priekšsēdētāja amatu.

SKP sēdes laikā KNAB priekšnieks Jēkabs Straume iepazīstināja ar KNAB rezultātiem korupcijas novēršanā un apkarošanā 2020. gadā un iestādes prioritārajiem virzieniem 2021. gadā. KNAB pārstāvji informēja SKP locekļus par Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2021. – 2023. gadam projekta izstrādes virzību, norādot, ka KNAB tuvākajā laikā to izsludinās sabiedriskai apspriešanai. 

J. Straume par sabiedrības iesaistes nozīmi pretkorupcijas politikas veidošanā norāda: “Sabiedrības aktīva līdzdalība ir viens no stūrakmeņiem efektīvas pretkorupcijas politikas izstrādē, un man ir gandarījums, ka nevalstisko organizāciju pārstāvji ir gatavi iesaistīties un dot savu pienesumu šī valstiski nozīmīgā mērķa sasniegšanā.” 

Tāpat sēdē pārrunāta KNAB iecere īstenot liela apjoma informācijas analīzi, lai identificētu un novērtētu korupcijas riskus nacionālā līmenī. Uzsverot jautājuma aktualitāti un to, ka Latvijā līdz šim šāda analīze nav veikta, SKP locekļi pauda atbalstu metodoloģijas izstrādei. 

KNAB SKP 68. sēdē piedalījās 15 no 20 pārstāvēto nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. SKP izveidota 2004. gadā, un tās mērķis ir nodrošināt sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā. SKP uzdevums ir veicināt KNAB saikni ar sabiedrību, sniedzot rekomendācijas KNAB par aktuāliem jautājumiem.