KNAB

Šodien, 24. martā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtīja krimināllietas materiālus Vidzemes prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu valsts amatpersonu par iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā un vienu fizisku personu – par iespējamu dienesta viltojuma mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu.

KNAB konkrēto kriminālprocesu uzsāka 2020. gada 19. jūnijā, balstoties uz aizdomām par noziedzīgiem nodarījumiem, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 327. panta otrajā daļā, proti, par dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka kādas kapitālsabiedrības valsts amatpersona ar vienas fiziskas personas atbalstu, iespējams, veica dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā, t.i., parakstīja un izmantoja viltotus dokumentus, lai kapitālsabiedrības iepirkumā uzvarējušais uzņēmums izvairītos no mantiska rakstura saistību izpildes, līgumsoda un līguma izbeigšanas. Krimināllietā iesaistītā fiziskā persona pārstāv uzņēmumu, kas uzvarēja kapitālsabiedrības iepirkumā par mēbeļu piegādi un uzstādīšanu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule: “Publisko iepirkumu uzraudzība ir viena no KNAB nemainīgajām prioritātēm. KNAB pastiprināti seko līdzi valsts amatpersonu rīcībai publisko iepirkumu jomā ne tikai Latvijas lielākajās, bet arī salīdzinoši mazākās pašvaldībās, to kapitālsabiedrībās un nodibinājumos. Viens no publisko iepirkumu mērķiem ir nodrošināt, ka valsts budžeta piešķirtie līdzekļi tiktu ieguldīti paredzētajiem mērķiem. Ja valsts amatpersonas šajā procesā pieļauj koruptīvas darbības, tā ir nosodāma un sodāma rīcība, par kuru var draudēt kriminālatbildība, tostarp arī brīvības atņemšana līdz četriem gadiem.”

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus prokuratūrai, noslēdz pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par krimināllietas virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.