Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis krimināllietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām, kuras tika aizturētas 27.aprīlī uz aizdomu pamata par zagtas automašīnas atdošanu tās īpašniekam pret atlīdzību.

Krimināllietu par naudas izspiešanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, KNAB ierosināja 27.aprīlī pēc Krimināllikuma (KL) 183.panta[1] otrās daļas. Viens no aizturētajiem ir Valsts policijas darbinieks. Abām personām Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 30.aprīlī piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka, uzzinot automašīnas nozagšanas faktu, aizdomās turamās personas noskaidrojušas automašīnas atgūšanai nepieciešamo naudas summas apmēru (2 500 eiro) un informējušas par to cietušo personu. Saskaņā ar vienošanos cietušajam prasītā naudas summa bija jānogādā vienai no aizdomās turamajām personām - Valsts policijas darbiniekam.

Tādējādi abas aizdomās turamās personas izdarījušas KL 183.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu. Turklāt viena no aizdomās turamajām personām - Valsts policijas darbinieks būdams amatpersona nav rīkojies dienesta interesēs un nav pildījis likumā noteiktos policijas darbinieka pienākumus, bet pretēji tam - pieļāva un veicināja nozieguma izdarīšanu, tādējādi ar savu rīcību radot būtisku kaitējumu valsts pārvaldes kārtībai un policijas prestižam. Ar tīšu nodomu mantkārīgā nolūkā nepildot dienesta pienākumus, Valsts policijas darbinieks izdarījis arī KL 319.panta (Valsts amatpersonas bezdarbība)[2] otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu.

KNAB uzskata, ka abu personu vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā ir pierādīta ar cietušā un liecinieku liecībām, kratīšanas materiāliem, lietiskajiem pierādījumiem un visiem lietā savāktajiem materiāliem.



[1] 183.pants. Izspiešana

(1) Par pieprasījumu bez tiesiska pamata atdot mantu vai tiesības uz mantu vai izdarīt kādas mantiska rakstura darbības, piedraudot ar vardarbību cietušajam vai viņa tuviniekiem, piedraudot izpaust apkaunojošas ziņas par cietušo vai viņa tuviniekiem, piedraudot iznīcināt viņu mantu vai radīt viņiem citu būtisku kaitējumu (izspiešana), -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par izspiešanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tā izdarīta, lietojot vardarbību, ieročus vai sprāgstošas vielas, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

[2] 319.pants. Valsts amatpersonas bezdarbība

(1) Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm radīts būtisks kaitējums, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādu pašu nodarījumu, ja tas izraisījis smagas sekas vai ja valsts amatpersonai bijis mantkārīgs nolūks, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.