Šā gada 19.martā uz aizdomu pamata par kukuļņemšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki aizturējuši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītāja vietnieku.

Ņemot vērā lietā iegūto pierādījumu kopumu, KNAB ir ierosinājis krimināllietu pēc Krimināllikuma 320. panta 2. daļas[1] un 20. panta 2. daļas[2] par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu, vairāku personu līdzdalībā. VKPAI vadītāja vietnieks par būvprojekta apstiprināšanu saņēmis kukuli Ls 1000 apmērā. Nauda nodota ar diviem starpniekiem, kuri arī ir aizdomās turētie šajā krimināllietā.

Informāciju par iespējamo kukuļņemšanu KNAB saņēma no zvanītāja uz KNAB Ziņojumu centra bezmaksas uzticības tālruni.

Šodien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja aizdomās turētajam drošības līdzekli apcietinājumu.


[1] 320.pants. Kukuļņemšana
(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli.
(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts.
(...)

[2] 20.pants. Līdzdalība
(1) Par līdzdalību uzskatāma apzināta darbība vai bezdarbība, ar kuru persona (līdzdalībnieks) kopīgi ar citu personu (izdarītāju) piedalījusies tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, bet pati nav bijusi tā tiešā izdarītāja. Noziedzīga nodarījuma līdzdalībnieki ir organizētāji, uzkūdītāji, atbalstītāji.
(2) Par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi.
(...)