Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk - KNAB) 8.novembrī nosūtījis prokuratūrai krimināllietu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Rīgas domes Bērnu un jauniešu sporta centra (BJSC) "Daugavas sporta nams" direktoru.

Krimināllietu pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 319.panta (Valsts amatpersonas bezdarbība)[1] otrajā daļā, KNAB ierosināja 2003.gada 5.jūnijā par Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta pakļautībā esošās interešu izglītības iestādes - BJSC "Daugavas sporta nams" - amatpersonu tīšu bezdarbību, ja tas izraisījis smagas sekas.

2003.gada 3.decembrī aizdomās turētajam piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība. Savu vainu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā aizdomās turētais neatzīst.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB secinājis, ka, vienlaicīgi esot Rīgas domes BJSC "Daugavas sporta nams" direktors, SIA "Sporta nams" direktors un dalībnieks, Latvijas sporta biedrības sabiedriskās organizācijas uzņēmuma (SOU) "Daugavas sporta nams" direktors (t.i. tādu uzņēmumu, atbildīga amatpersona kuru darbība ir cieši saistīta ar Rīgas domes īpašumu sporta namu "Daugava"), aizdomās turētais kā pašvaldības uzņēmuma vadītājs tīši nav pildījis savus amata pienākumus, kurus tam pēc likuma un uzlikta uzdevuma bija jāizdara, nav novērsis kaitējumu valsts varai, pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm, kas izraisījis smagas sekas.

KNAB uzskata, ka aizdomās turētā vaina viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā pierādīta ar visiem lietas materiāliem, t.sk. ar aizdomās turētā un liecinieku liecībām, kā arī ar Rīgas domes veiktajām pārbaudēm un revīziju atzinumiem.

Birojs konstatējis, ka aizdomās turētais laika posmā no 2001.gada līdz 2002.gadam nav nodrošinājis Rīgas domes īpašuma - sporta nama "Daugava" pienācīgu apsaimniekošanu, materiālo vērtību un finansu līdzekļu saglabāšanu un racionālu izmantošanu. Turklāt aizdomās turētais nav pildījis savus - Rīgas domes interešu izglītības iestādes BJSC "Daugavas sporta nams" direktora - amata pienākumus, kuri noteikti Rīgas domes nolikumā, t.sk. 4.6.punktā - "Direktors ir atbildīgs par Sporta centra materiālo vērtību un finansu līdzekļu saglabāšanu un racionālu izmantošanu", kā arī nav pildījis ar Rīgas domes Īpašuma departamentu noslēgtā pilnvarojuma līguma nosacījumus.

KNAB secinājis, ka SOU "Daugavas sporta nams" sākot ar 2001.gada 10.jūliju nav piederējušas lietošanas tiesības uz nekustamo īpašumu Rīgā, Kr.Barona ielā 107, bet tā ir saņēmusi nomas, īres un citus maksājumus, kas saistīti ar ēkas apsaimniekošanu par periodu no 2001.gada 19.septembra līdz 2002.gada 1.jūlijam kopsummā Ls 7 079,28, t.sk.:

  • laika posmā no 2001.gada 19.septembra līdz 7.novembrim Rīgas domei radušies zaudējumi nesaņemot no SOU "Daugavas sporta nams" kopsummā Ls 5 070,51;
  • laika posmā no 2001.gada 7.novembra līdz 2002.gada 1.jūlijam Rīgas domes BJSC "Daugavas sporta nams" radušies zaudējumi nesaņemot no SOU "Daugavas sporta nams" kopsummā Ls 2 008,77.



[1] 319.pants. Valsts amatpersonas bezdarbība

(1) Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm radīts būtisks kaitējums, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādu pašu nodarījumu, ja tas izraisījis smagas sekas vai ja valsts amatpersonai bijis mantkārīgs nolūks, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.