Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 25. februārī pulksten 10 organizē publisku diskusiju par ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanas iespējām Latvijā.

KNAB uzskata, ka Latvijā joprojām pastāvošās problēmas fizisko personu ienākumu kontrolē rada lielus šķēršļus korupcijas novēršanai un apkarošanai. Kontrolējošajām institūcijām ir apgrūtinātas iespējas noskaidrot valsts amatpersonas vai tās radinieku ienākumu avotus tajos gadījumos, kad tiek norādīta nepārbaudāma vai sena to izcelsme.

Veicot pārbaudes, KNAB nereti saskaras ar problēmu, kad valsts amatpersonas par īpašumu izcelsmes avotiem norāda darījumus ar fiziskām personām, kuras nav deklarējušas savus ienākumus vai nav Latvijas rezidenti. Tāpat amatpersonas savus nelikumīgi iegūtos ienākumus legalizē, reģistrējot īpašumus uz citu fizisku personu vārda.

Diskusijas mērķis ir izvērtēt iespējas pilnveidot personu ienākumu gūšanas kontroli sadarbībā ar citām iesaistītajām institūcijām - Finanšu ministriju, Valsts ieņēmumu dienestu, Ģenerālprokuratūru, Valsts policiju.

Diskusijā piedalīsies finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Kārlis Ketners, KNAB priekšnieka v.i. Juta Strīķe, Valsts policijas Ekonomikas policijas biroja priekšnieks Rauls Kviesītis, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns, Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Juris Galējs, Banku augstskolas docētājs Jānis Grasis, Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieki Valts Kalniņš un Andrejs Judins, Ekonomikas institūta direktore Raita Karnīte.

Diskusija notiks 25. februārī no pulksten 10 līdz 13 Rīgas Juridiskās augstskolas Senāta zālē, Alberta ielā 13.

-------------------------------------------
Skat. Diskusijas darba kārtība un dalībnieku saraksts >>>
Skat. Analītisks pārskats par ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanu Latvijā (KNAB, 2004) >>>