Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (turpmāk - KNAB) darbinieki sadarbībā ar Finanšu policijas Iekšējās drošības daļas darbiniekiem 9.februārī par starpniecību kukuļošanā aizturējuši bijušo policijas darbinieku pulkvežleitnantu Valēriju D.

KNAB rīcībā nonākusī informācija liecināja, ka 1952.gadā dzimušais Valērijs pieprasīja naudu 4000 eiro apmērā no kādas aizturētas personas radiniekiem par tai labvēlīgu iznākumu krimināllietā, kuru ierosinājusi Finanšu policija par noziedzīgiem nodarījumiem nodokļu jomā. Pēc drošības līdzekļa - paraksta par dzīvesvietas nemainīšanu - piemērošanas Finanšu policijas krimināllietā aizdomās turamā persona vērsās KNAB ar iesniegumu par kukuļa pieprasīšanu. Iesnieguma pārbaudes gaitā persona devās uz tikšanos ar Valēriju un nodeva viņam daļu no prasītās naudas summas Ls 1000 apmērā.

Aizturēšana notikusi Rīgā tieši pēc naudas summas saņemšanas. Pašlaik Valērijs ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Par starpniecību kukuļošanā KNAB ierosinājis krimināllietu pēc Krimināllikuma 322.panta (Starpniecība kukuļošanā) pirmās daļas[1] un 15.panta ceturtās daļas.

Kratīšanas laikā Valērija dzīves vietā KNAB darbinieki izņēmuši arī apmēram 100 klasificētu dokumentu, kas saskaņā ar likumu "Par valsts noslēpumu" ir aizsargājama informācija.



[1] 322.pants. Starpniecība kukuļošanā

(1) Par starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kukuļa nodošanā no kukuļdevēja kukuļņēmējam vai šo personu savešanā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.