Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (turpmāk - KNAB) un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (turpmāk - IeVP) veiksmīgas sadarbības rezultātā 2003.gada 30.janvārī aizturēts Centrālcietuma drošības daļas darbinieks par nelikumīgu vielu un priekšmetu nodošanas mēģinājumu.

KNAB un IeVP darbinieki 30.janvārī cietuma teritorijā aizturēja 1967.gadā dzimušo Centrālcietuma drošības daļas darbinieku Valēriju par neatļautas pārtikas produktu un citu vielu nodošanas mēģinājumu personām, kuras ievietotas ieslodzījuma vietā. Aizturēšanas brīdī pie viņa atrasti īpaši pārtikas un tabakas izstrādājumi, alkoholiskie dzērieni, kā arī psihotropās vielas. Ar tiesneša lēmumu Centrālcietuma darbiniekam Valērijam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Par vielu un citu priekšmetu neatļautu nodošanu personām, kuras ievietotas ieslodzījuma vietās, ja to izdarījis iestādes darbinieks, KNAB ierosinājis krimināllietu pēc Krimināllikuma (KL) 309.panta[1] ceturtās daļas un 15.panta ceturtās daļas.

Par KL 309.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu Krimināllikums paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Operatīvo darbību rezultātā Centrālcietuma drošības daļas amatpersonu darba telpās tika konstatēta neatļauta vielu un citu priekšmetu glabāšana. Krimināllietas ietvaros savāktie materiāli liecina, ka ar Centrālcietuma drošības daļas darbinieku palīdzību tikusi veikta nelikumīga vielu un citu priekšmetu nodošana atsevišķām ieslodzījuma vietā ievietoto personu grupām.

Piektdien, 30.janvārī, ir aizturēts arī Centrālcietuma drošības daļas priekšnieks par narkotisko un psihotropo vielu glabāšanu. Viņš ir ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā un šodien tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu.



[1] KL 309.pants. Nelikumīga vielu un priekšmetu nodošana personām un saņemšana no personām, kuras ievietotas apcietinājuma un ieslodzījuma vietās

(4) Par korespondences, naudas, pārtikas produktu vai citu priekšmetu vai vielu neatļautu nodošanu personām, kuras ievietotas aizturēto turēšanas, iepriekšējā apcietinājuma vai ieslodzījuma vietās, vai saņemšanu no šādām personām, ja to izdarījis šo iestāžu darbinieks, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.