2004. gada 30.janvārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ierosinājis krimināllietu pēc Krimināllikuma 318.panta (Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana) pirmās daļas[1] par Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) amatpersonas izdarītām tīšām darbībām.

Būdams iepirkuma konkursa komisijas priekšsēdētājs, VOAVA direktora vietnieks ārstniecības pakalpojumu jautājumos ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli konkursa laikā.

2004.gada 2.februārī aizdomās turētajam piemērots drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā.

Pašlaik KNAB veic pārbaudi par VOAVA amatpersonu rīcību, organizējot vairākas iepirkumu procedūras. Pārbaudes laikā KNAB konstatējis, ka VOAVA amatpersonas jau kopš 2003.gada vidus nav pietiekoši kontrolējušas un plānojušas medikamentu un medicīnas preču iepirkumu.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka trīs VOAVA organizētie un Iepirkumu uzraudzības birojā apstrīdētie konkursi par medikamentu un medicīnas preču iepirkumu visticamāk tiks apturēti. KNAB uzskata, ka laikus neiepērkot nepieciešamos medikamentus un citas medicīnas preces, valstij ir radīti zaudējumi.

KNAB nosūtījis veselības ministrei I.Circenei lūgumu izlemt jautājumu par VOAVA amatpersonu un iepirkuma komisijas rīcību, kā arī aprēķināt iepirkuma komisijas rīcības rezultātā radītos zaudējumus.


[1] 318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.