Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk - KNAB) ir nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai krimināllietu pret Ventspils rajona Vārves pagasta priekšsēdētāju par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Krimināllietu par amatpersonas tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz tai ar likumu uzliktu pilnvaru robežas, KNAB ierosināja 2004.gada 2.jūnijā pēc Krimināllikuma 317.panta (Dienesta pilnvaru pārsniegšana)[1] otrajā daļā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm. 22.jūlijā aizdomās turētajai amatpersonai piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīves vietas nemainīšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka pašvaldības amatpersona 2002.gada jūlijā apzināti maldinājusi Ventspils zemesgrāmatu nodaļu, nesniedzot tai informāciju par spēkā stājušos Centrālās zemes komisijas (CZK) lēmumu saistībā ar zemes gabala ieskaitīšanu brīvajās valstij piekrītošajās zemēs. Sastādot un iesniedzot zemesgrāmatu nodaļā šādu uzziņu, amatpersona pieļāvusi likuma "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" normu pārkāpumus.

Saskaņā ar likumu Vārves pagasta padomei bija pienākums zemes gabalu, uz kura atradās Vārves kūdras purva atradnes, ieskaitīt valsts rezerves zemēs. Tomēr zemes gabals tika ierakstīts Zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda un iznomāts SIA, tādējādi nodarot kaitējumu pašvaldībai. Neizpildot CZK lēmumu un panākot zemes gabala ierakstīšanu uz zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, Vārves pagasta padome pieļāvusi likumā "Par zemes lietošanu un zemes ierīcību" minēto prasību pārkāpumus.

Pēc KNAB lūguma veiktās Valsts kontroles revīzijas aprēķinātais zaudējumu apmērs ir vairāk nekā 100 000 latu.



[1] 317.pants. Dienesta pilnvaru pārsniegšana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās saistītas ar vardarbību vai ar vardarbības piedraudējumu, vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.