KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret ārvalsts privātpersonu


Starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International ir paziņojusi pasaules valstu korupcijas uztveres indeksa (KUI) datus – 176 pasaules valstu vidū Latvija ierindojas 44.vietā ar 57 punktiem no 100.


Latvija ieguvusi līdz šim labāko punktu skaitu − 57, kas ir par diviem punktiem vairāk nekā pērn. Tas nozīmē, ka pēdējā gada laikā mūsu valstī ir samazinājusies iecietība pret korupciju. 2014.gadā Latvija šajā indeksā bija novērtēta ar 55 punktiem, 2013.gadā − ar 53 punktiem, bet 2012.gadā − ar 49 punktiem.

Lietuva salīdzinājumā ar pērno gadu zaudējusi 6 pozīcijas un ierindojas 38.vietā ar 59 punktiem, kas ir par 2 punktiem mazāk kā 2015.gada rezultātos. Savukārt  Igaunija šī gada indeksā pakāpusies par vienu vietu − 22.vieta ar tādu pašu punktu skaitu kā pērn 70 punkti.

KUI kopumā izmantoti 11 dažādu organizāciju dati, kas ir salīdzināmi starp valstīm. Indeksā iekļauti dati no Pasaules ekonomikas foruma, “Freedom House”, Bertelsmana fonda, “Economist Intelligence unit” un citiem.

Latvijā KUI nosaka jau 18 gadus un šajā laika posmā ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi.  Šī gada rezultātu uzlabojums ir skaidrojams ar valstī jau ilglaicīgi realizētajām pretkorupcijas aktivitātēm, kuras tikušas realizētas atbilstoši valsts pretkorupcijas programmām, kā arī tas ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 14 gadu pieredzes un mērķtiecīgā darba rezultāts. To apliecina arī 2016.gada oktobra pētījumu centra SKDS pētījumā “Attieksme pret korupciju Latvijā” dati, ka,  salīdzinot ar 2015.gadu, 2016.gadā par 18% ir samazinājies to respondentu skaits, kuri ir atzinuši, ka pēdējo 2 gadu laikā, kārtojot kādas lietas, jautājumus vai problēmas ir veikuši kādus neoficiālus maksājumus, deva dāvanas vai izmantoja sakarus. Kā arī par 10% ir palielinājies to respondentu skaits, kuri, saskaroties ar korupcijas gadījumiem, būtu gatavi ziņot par tiem. Līdz ar to, arī nedaudz (par 2%) ir palielinājusies respondentu gatavība ziņot KNAB par viņiem zināmajiem pārkāpumiem, piemēram, kad tiek pieprasīts kukulis, vai amatpersona pārkāpj savas pilnvaras.

Vēršam uzmanību, ka Transparency International indekss atspoguļo korupcijas uztveri nevis faktisko situāciju, ko ir teju neiespējami precīzi izmērīt, jo korupcija ir latents noziegums. Tāpēc KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par sev zināmiem gadījumiem vērsties KNAB Brīvības ielā 104 k-2, Rīgā, vai zvanot pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070, vai sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv.