KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret ārvalsts privātpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu  pret VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" darbiniekiem par prettiesisku labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, kā arī dokumentu viltošanu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka divas personas uzkūdīja slimnīcas darbinieku organizēt dokumentu viltošanu, lai nodrošinātu Dānijas Karalistes pilsoņa attaisnojumu par neierašanos Augstākajā tiesā saistībā ar viņa izdošanu Vācijas Federatīvajai Republikai. Par to slimnīcas darbinieks pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu – 5000 EUR, ko sadalīja ar trim iesaistītajiem slimnīcas ārstiem, kuri veica dokumentu viltošanu.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības slimnīcas darbiniekus par dokumentu viltošanu (KL 275.panta otrā daļa), par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu (KL 326.2 pirmā un otrā daļa) un par līdzdalību noziedzīga nodarījuma izdarīšanā (KL 20.panta otrā un ceturtā daļa), divas personas par uzkūdīšanu organizēt dokumentu viltošanu (KL 20.panta trešā daļa un KL 275.panta otrā daļa), bet ārvalsts privātpersonu par prettiesiska labuma došanu (KL 326.3 panta pirmā daļa), par viltota dokumenta izmantošanu (KL 275.panta pirmā un otrā daļa) un par noziedzīga nodarījuma atbalstīšanu (KL 20.panta ceturtā daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.