Notikusi KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes 63. sēde

Šodien, 22.novembrī, notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Sabiedriskās konsultatīvās padomes (SKP) 63. sēde.

SKP darba kārtībā bija vairāki jautājumi, tai skaitā jaunas SKP vadības vēlēšanas, jo iepriekšējam padomes priekšsēdētājam beidzies pilnvaru termiņš. Kā kandidāti SKP priekšsēdētāja amatam tika izvirzīti Aivars Borovkovs, Valts Kalniņš, Liene Gātere, Kitija Bite. Aivars Borovkovs savu kandidatūru atsauca, savukārt Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS deleģētā pārstāve informēja, ka nav pilnvarota aicināt padomi atbalstīt klāt neesošā Valta Kalniņa kandidatūru. Kitija Bite izteica vēlmi kandidēt uz priekšsēdētāja vietnieka amatu. Padomes locekļi atklātās vēlēšanās vienbalsīgi SKP priekšsēdētāja amatā ievēlēja “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktori Lieni Gāteri, bet par priekšsēdētāja vietnieci - Latvijas Juristu apvienības valdes locekli Kitiju Biti. Sēdes laikā padomes sastāvā tika uzņemts arī jauns biedrs – Latvijas Pašvaldību savienība (LPS).

Sēdē padomes locekļus uzrunāja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, iepazīstinot ar veiktajām strukturālajām pārmaiņām birojā, izskaidrojot pārmaiņu nepieciešamību, kā arī atbildot uz SKP locekļus interesējošiem jautājumiem par biroja darbu.  

KNAB pašlaik strādā pie Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2015.-2020.gadam īstenošanas starpposma ziņojuma par periodu no 2015.gada līdz 2017.gadam. KNAB pārstāve Anna Aļošina sēdes dalībniekus iepazīstināja ar jau šobrīd konstatētajām tendencēm pamatnostādņu uzdevumu izpildē, uzsverot ne tikai institūciju paveikto, tai skaitā sagatavojot un iesniedzot pārskatus par uzdevumu izpildi, bet arī lielo darba apjomu, kas jāpaveic KNAB, lai apkopotu vairāk nekā 2000 institūciju sniegto informāciju. Padomes locekļi savukārt ne tikai uzmanīgi ieklausījās sniegtajā informācijā, bet arī izteica priekšlikumus, kādā veidā SKP varētu dot savu ieguldījumu un atbalstu KNAB starpziņojuma izstrādē.   

Liela uzmanība tika veltīta 13.Saeimas vēlēšanu norisei, partiju tēriņiem, konstatētājiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, KNAB sadarbībai ar sociālajiem tīkliem, kā arī uzsākta diskusija par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos saistībā ar priekšvēlēšanu aģitācijas kontroli. KNAB pārstāve Amīlija Raituma iepazīstināja sēdes dalībniekus ar konstatētajām tendencēm, veicot partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes.  Uzsverot jautājuma svarīgumu, SKP locekļi vienojās par nepieciešamību tuvākajā nākotnē diskusiju turpināt.

Sēde noritēja konstruktīvā darba atmosfērā un ilga vairāk nekā trīs stundas.

SKP darbojas Latvijas Juristu biedrība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pilsoniskā alianse, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Preses izdevēju asociācija, Latvijas Finanšu nozares asociācija, Patērētāju atbalsta centrs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Krimināllietu advokātu biedrība, Latvijas Būvnieku asociācija, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts (InCSR), biedrība “Veselības projekti Latvijai”, Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Juristu apvienība, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, Sabiedrība par atklātību - Delna, Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS, Latvijas telekomunikāciju komersantu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība un kopš šodienas - Latvijas Pašvaldību savienība.

KNAB SKP izveidota 2004.gadā ar mērķi nodrošināt sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā. SKP uzdevums ir veicināt KNAB saikni ar sabiedrību, sniedzot rekomendācijas KNAB par aktuāliem jautājumiem.

 

sede.jpg (150,41 KB)