KNAB

Starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International ir paziņojusi pasaules valstu korupcijas uztveres indeksa (KUI) datus – 180 pasaules valstu vidū Latvija ierindojas 41.vietā ar 58 punktiem no 100.

2017.gadā Latvija šajā indeksā bija novērtēta ar 58 punktiem, 2016. gadā – ar 57 punktiem, 2015.gadā – ar 56 punktiem. Lietuva salīdzinājumā ar pērno gadu saglabājusi līdzšinējo pozīciju un ierindojas 38.vietā ar 59 punktiem. Savukārt Igaunija šī gada indeksā pakāpusies par vienu vietu − 18.vieta ar 73 punktiem.

KUI ir visplašāk lietotais korupcijas līmeņa indikators pasaulē. Tas summē dažādu avotu datus, kas atspoguļo uzņēmēju un ekspertu korupcijas līmeņa uztveri valsts pārvaldē. KUI kopumā izmantoti 11 dažādu organizāciju dati, kas ir salīdzināmi starp valstīm. Indeksā iekļauti dati no Pasaules Ekonomikas foruma, “Freedom House”, Bertelsmana fonda, “Economist Intelligence Unit” un citiem.

Vēršam uzmanību, ka KUI veidojas ne tikai no tā, kā eksperti un uzņēmēji uztver pretkorupcijas iestāžu darba efektivitāti, bet arī citiem faktoriem, piemēram, viedokļa par institūciju īstenoto korupcijas riskus mazinošo pasākumu kopumu un kvalitāti, trauksmes celšanas mehānismu ieviešanu valstī u.c.

Vienlaikus uzsveram, ka KUI noteikšana ir tikai viens no veidiem, kā salīdzināt korupciju dažādās valstīs, tādēļ tikai pēc valstu vietas KUI nevar vērtēt reālo situāciju korupcijas jomā Latvijā. KUI raksturo tikai attieksmi pret korupciju un tās uztveri, bet nesniedz visaptverošu informāciju par korupcijas reālo situāciju attiecīgajā valstī, ko ir teju neiespējami precīzi izmērīt, jo ar korupciju saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem ir latents raksturs. Tāpēc KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par sev zināmiem gadījumiem vērsties KNAB Citadeles ielā 1, Rīgā, vai zvanot uz diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80002070, vai sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv.