KNAB

Šī gada 5.aprīlī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsācis kriminālprocesu par SIA “Rīgas 1.slimnīca” amatpersonas un būvdarbu veicēja izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikuma  318.panta pirmajā daļā un 275.panta pirmajā daļā, t.i. par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dokumentu viltošanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka SIA “Rīgas 1.slimnīca” amatpersona, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli, noslēdzot līgumus iepirkumos, un ka būvdarbu veicējs, iespējams, viltojis dokumentus par veiktajiem būvdarbiem.

Veicot divpadsmit kratīšanas, izņemts apjomīgs daudzums dokumentu un datu nesēju, kuriem varētu būt pierādījumu nozīme kriminālprocesā. 

Šobrīd aizturētas trīs personas. Saskaņā ar Kriminālprocesa likumā noteikto, par drošības līdzekļa piemērošanu procesa virzītājs lems 48 stundu laikā.

Uzsveram, ka koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izskaušana valsts un pašvaldību institūciju veiktajos publiskajos iepirkumos ir viena no KNAB darbības prioritātēm, kam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, īpaši veselības nozarē, būvniecības nozarē un iepirkumos Latvijas lielākajās pašvaldībās.

Krimināllietas izmeklēšana šobrīd ir sākuma stadijā. Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sniegs, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.