KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informē, ka 15.jūlijā KNAB veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā desmit kratīšanas.

Kriminālprocess uzsākts par Krimināllikuma 320.panta pirmajā daļā, 323.panta pirmajā daļā un 195.panta pirmajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i., par kukuļa nodošanu valsts amatpersonai un kukuļa pieņemšanu, un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kriminālprocesa ietvaros tika aizturētas četras personas, kuras atbilstoši kriminālprocesa normām atzītas par aizdomās turētajām. Visas aizturētās personas šobrīd ir atbrīvotas no īslaicīgās aizturēšanas vietas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus: aizliegumu izbraukt no valsts, aizliegumu tikties ar noteiktām personām. Valsts amatpersonai papildus piemērots drošības līdzeklis: noteiktas nodarbošanās aizliegums.

KNAB izmeklēšanas darbību rezultātā ieguva ziņas, ka Dobeles novada pašvaldības amatpersona, iespējams, pieņēmusi no uzņēmēja kukuli ne mazāk kā 4500 eiro apmērā, kuru pēc tam legalizējusi.

Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sniegs, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm. Uzsveram, izmeklēšanas intereses ir svarīgas ne tikai birojam, bet arī visai sabiedrībai.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.