KNAB

Vakar, 3.septembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības – vairākas kratīšanas, nopratināšanas, izņemšanas gan būvniecības nozares uzņēmumos, gan pašvaldībā. Procesuālo darbību rezultātā izņemti dokumenti un datu nesēji, aizturētas divas personas. Abas aizturētās personas 3.septembrī atbrīvotas, nepiemērojot tām drošības līdzekļus. 

Kriminālprocesa ietvaros sešām personām šobrīd ir tiesības uz aizstāvību. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 20.pantā noteikto personai, par kuru izteikts pieņēmums vai apgalvojums, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, ir tiesības uz aizstāvību, tas ir, tiesības zināt, kāda nodarījuma izdarīšanā to tur aizdomās vai apsūdz, un izvēlēties savu aizstāvības pozīciju.

Vēršam uzmanību, ka izmeklēšana ir sākuma stadijā. Lai to novestu līdz sekmīgam iznākumam, procesa virzītājam jāpaveic apjomīgs darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Procesa virzītājs ir uzsācis izņemtās dokumentācijas analīzi, datu nesēju apskati un tajos esošās informācijas apstrādi. Vienlaicīgi turpināsies kriminālprocesā iesaistīto personu pratināšana.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2018.gada 19.septembrī par Krimināllikuma 320.panta trešajā daļā, 323.panta otrajā daļā un 196.panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i. par kukuļņemšanu un kukuļdošanu lielā apmērā,  pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Paralēli KNAB veiktajām pirmstiesas izmeklēšanas darbībām Konkurences padome veic izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma 11. panta pārkāpumu – aizliegtu karteļa vienošanos.

Uzsverot starpinstitūciju sadarbības nozīmi sekmīgā noziedzīgu nodarījumu atklāšanā, KNAB turpinās proaktīvi sadarboties ar Konkurences padomi, nosūtot tai kompetences ietvaros kriminālprocesu laikā iegūto informāciju.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.