2004.gada 30.aprīlī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis krimināllietu Rīgas pilsētas Kurzemes rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret pašvaldības uzņēmuma "Kurzemes nami" amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Par nelikumīgu rīcību, privatizējot dzīvokli Rīgā, Anniņmuižas bulvārī, KNAB 2003.gada septembrī ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma 318.panta[1] otrās daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ko izdarījusi Rīgas domes Kurzemes rajona pašvaldības uzņēmuma "Kurzemes nami" namu apsaimniekošanas nodaļas "Anniņmuiža" amatpersona.

Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā konstatēts, ka amatpersona savās personiskajās interesēs izmantojusi informāciju, kas viņai bija zināma kā pašvaldības uzņēmuma darbiniekam: par īres un komunālo maksājumu parādniekam, kā arī par dzīvokļu īrniekiem, pret kuriem uzsākta tiesvedība par izlikšanu no dzīvokļa. Nesagaidot tiesas lēmumu, amatpersona nepamatoti izsniedza izziņu privatizācijai un ar dzīvokļa īrētājiem noslēdza vienošanos par dzīvokļa privatizāciju uz sava vārda.

KNAB uzskata, ka pirmstiesas izmeklēšanā ir savākti visi nepieciešamie pierādījumi kriminālvajāšanas uzsākšanai.



[1] 318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām.