Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par kukuļošanu ierosinājis krimināllietu, kuras ietvaros aizturētas divas valsts amatpersonas - Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieks un Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes augsta valsts amatpersona.

Realizējot operatīvo informāciju un veicot operatīvos pasākumus, 9.augustā par starpniecību kukuļošanā (Krimināllikuma 322.panta otrā daļa[1]) tika aizturēts Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieks, savukārt 11.augustā par kukuļņemšanu (Krimināllikuma 320.panta pirmā daļa[2]) tika aizturēta Galvenās muitas pārvaldes valsts amatpersona.

Kukulis 4 000 ASV dolāru apmērā bija paredzēts ar muitas jautājumiem saistītu problēmu atrisināšanai, ko uzņēmās Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieks, izmantojot savus sakarus un dienesta stāvokli.

Krimināllietas ietvaros veikto pasākumu veiksmīga īstenošana ir uzskatāms piemērs efektīvai sadarbībai starp KNAB, Drošības policiju, Militārās izlūkošanas un drošības dienestu un VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļu.



[1] 322.pants. Starpniecība kukuļošanā

(1) Par starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kukuļa nodošanā no kukuļdevēja kukuļņēmējam vai šo personu savešanā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

[2] 320.pants. Kukuļņemšana

(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.