Veicot operatīvo pasākumu kompleksu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 30.augustā par kukuļņemšanu ierosinājis krimināllietu un tās ietvaros aizturējis Rīgas komercskolas direktoru.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka kukulis 3 000 latu apmērā pieprasīts par personas pieņemšanu mācību iestādē, viltojot dokumentus un izmantojot tos kukuļa saņemšanai.

Krimināllietas ietvaros aizturēts arī starpnieks, kura darba vietā izņemti vairāk nekā 50 "fiktīvu" firmu zīmogu, kā arī citi lietiskie pierādījumi.

Krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 320.panta otrās daļas[1] un 275.panta pirmās daļas[2]. Abas aizdomās turamās personas aizturētas 31.augustā Kriminālprocesa kodeksa 120.panta kārtībā un tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par drošības līdzekļa piemērošanu.


[1] 320.pants. Kukuļņemšana
(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

[2] 275.pants. Dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošana
(1) Par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.