Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietu pret zvērinātu advokātu, kurš tika aizturēts 6.augustā par starpniecību kukuļošanā.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka zvērināts advokāts pamudinājis dot kukuli un piesavinājies tā daļu, tādējādi veicot noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma (KL) 323.panta pirmajā daļā[1], 321.panta pirmajā daļā[2] un 20.panta trešajā daļā[3]. Kukulis vairāk nekā 1 500 latu apmērā bija paredzēts par labvēlīgu pirmstiesas izmeklēšanas iznākumu krimināllietā, kas ierosināta par amatnoziegumiem.

KNAB uzskata, ka aizdomās turētās personas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā ir pierādīta ar krimināllietā savāktajiem lietiskajiem pierādījumiem un liecinieku liecībām.



[1] 323.pants. Kukuļdošana

(1) Par kukuļdošanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu nodošanu vai piedāvāšanu, ja piedāvājums pieņemts, personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

[2] 321.pants. Kukuļa piesavināšanās

(1) Par kukuļa piesavināšanos, ko persona saņēmusi nodošanai valsts amatpersonai vai ko tā pieņēmusi, uzdodoties par valsts amatpersonu, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

[3] 20.pants. Līdzdalība

(3) Par uzkūdītāju uzskatāma persona, kas pamudinājusi citu personu izdarīt noziedzīgu nodarījumu.