Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, uzsākot darbu pie Korupcijas novēršanas un apkarošanas valsts programmas īstenošanas, aicina valsts iestāžu pārstāvjus uz diskusijām par iekšējās pretkorupcijas sistēmas izveidošanu valsts iestādēs.

Viens no šobrīd aktuālākajiem valsts programmas uzdevumiem visām valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām ir iestāžu organizatorisko pretkorupcijas pasākumu plānu izstrādāšana. Iestāžu pretkorupcijas pasākumu plāni ir nepieciešami, lai ieviestu efektīvus iekšējās kontroles mehānismus visās valsts institūcijās, kas samazinātu korupcijas risku.

KNAB rīkoto diskusiju mērķis ir dot iespēju iestāžu pārstāvjiem savstarpēji apmainīties ar pieredzi, lai veicinātu kvalitatīvu pretkorupcijas pasākumu plānu izveidošanu visās valsts institūcijās.

Šā gada 13. oktobrī notika pirmā no četrām diskusijām, kurā piedalījās ministriju pārstāvji.

KNAB Korupcijas analīzes un pretdarbības metodikas nodaļas vadītājs Jānis Circens diskusijas dalībniekus iepazīstināja ar galvenajām vadlīnijām iestādes pretkorupcijas pasākumu plāna izstrādei.

Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Inspekcijas daļas priekšnieks dalījās pieredzē kā korupcijas novēršanai iestādē var izmantot iekšējo kontroli.

Vēl diskusijas dalībnieki apsprieda ētiskas rīcības nostiprināšanas iespējas institūcijās un tika iepazīstināti ar KNAB ētikas kodeksa izstrādāšanas un ieviešanas mehānismiem.

KNAB rīkos vēl trīs šādas diskusijas - ministriju padotībā un pārraudzībā esošo iestāžu pārstāvjiem, pašvaldību pārstāvjiem un tiesībaizsardzības institūcijām.

KNAB izstrādāto valsts programmu 2004. - 2008. gadam, Ministru kabinets atbalstīja 2004. gada 3. augustā. Valsts programmā 17 dažādi uzdevumi ir veltīti iekšējās pretkorupcijas sistēmas nodrošināšanai un uzlabošanai valsts un pašvaldību institūcijās.