Ilgstošas operatīvās darbības rezultātā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par viltotu izglītības un citu dokumentu realizēšanu ierosinājis krimināllietu, kuras ietvaros aizturētas trīs personas - divas no tām ir Matīsa cietuma darbinieki.

Krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas[1] par viltotu dokumentu realizēšanu, kas izdarīta atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās mantkārīgā nolūkā.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētie cietuma darbinieki ilgstošā laika periodā realizēja trīs dažādu mācību iestāžu viltotus vidējo un vidējo speciālo izglītību apliecinošus dokumentus - katru par aptuveni 300 latiem, kā arī viltotas valsts valodas prasmes apliecības - katru par aptuveni 60 latiem. Viltoto dokumentu piedāvājumā bija iekļautas arī autovadītāju apliecības un citi dokumenti, kas piešķir personām dažādas tiesības. Kratīšanas laikā aizturēto personu dzīves vietās izņemti realizēšanai sagatavotie viltotie dokumenti, kā arī viltojamo dokumentu sagataves.

Pašreiz krimināllietas pirmstiesas izmeklēšanā tiek apzināts viltoto dokumentu apjoms un tos saņēmušo personu loks, kā arī noskaidrots, vai dokumentu viltošanā ir iesaistītas arī attiecīgo mācību iestāžu amatpersonas.



[1] 275.pants. Dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošana

(1) Par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.