2004.gada 5.maijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk - KNAB) nosūtījis krimināllietu Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokuroru un starpnieku par kukuļņemšanu vairāku personu līdzdalībā.

Par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu KNAB darbinieki aizturēja prokuroru 2004.gada 24.aprīlī. Prokurors tiek turēts aizdomās par 10 000 USD liela kukuļa pieprasīšanu par apelācijas protesta atsaukšanu krimināllietā, kurā viņam ir uzdots uzturēt valsts apsūdzību.

KNAB ierosinātās krimināllietas ietvaros 24.aprīlī tika aizturēts arī starpnieks, ar kura palīdzību prokuroram tika nodota kukuļa daļa. Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā noskaidrots, ka starpnieks saņēmis naudas summu 5 000 LVL, no kuriem prokurora personas kratīšanas laikā izņemti 2 500 LVL.

KNAB uzskata, ka pirmstiesas izmeklēšanā kriminālvajāšanas uzsākšanai ir savākti visi nepieciešamie pierādījumi, kas pamatoti ar liecinieku liecībām un lietiskiem pierādījumiem.

Krimināllieta par kukuļņemšanu vairāku personu līdzdalībā ierosināta pēc Krimināllikuma 320.panta (Kukuļņemšana)[1] otrās daļas un 20.panta otrās daļas.

27.aprīlī ar tiesas lēmumu prokuroram tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt starpniekam - policijas uzraudzība.


[1] 320.pants. Kukuļņemšana

(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

(3) Par šā panta pirmajā un otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās saistītas ar kukuļa izspiešanu vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu.