Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis krimināllietu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Rīgas Komercģimnāzijas direktoru, kurš tika aizturēts 31.augustā par kukuļņemšanu.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka kukulis 3 000 latu apmērā pieprasīts par personas pieņemšanu mācību iestādē, viltojot dokumentus un izmantojot tos kukuļa saņemšanai.

Krimināllietas ietvaros 31.augustā par starpniecību kukuļošanā tika aizturēts arī starpnieks, kura darba vietā izņemti vairāk nekā 50 "fiktīvu" firmu zīmogu, kā arī citi lietiskie pierādījumi.

Abām aizdomās turamajām personām Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 3.septembrī piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

KNAB lūdz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas Komercģimnāzijas direktoru pēc Krimināllikuma 320.panta otrās daļas[1], 20.panta otrās daļas[2] un 15.panta ceturtās daļas, savukārt pret starpnieku pēc 322.panta pirmās daļas[3] un 15.panta ceturtās daļas.


[1] 320.pants. Kukuļņemšana

(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

[2] 20.pants. Līdzdalība

(1) Par līdzdalību uzskatāma apzināta darbība vai bezdarbība, ar kuru persona (līdzdalībnieks) kopīgi ar citu personu (izdarītāju) piedalījusies tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, bet pati nav bijusi tā tiešā izdarītāja. Noziedzīga nodarījuma līdzdalībnieki ir organizētāji, uzkūdītāji, atbalstītāji.

(2) Par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi.

[3] 322.pants. Starpniecība kukuļošanā

(1) Par starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kukuļa nodošanā no kukuļdevēja kukuļņēmējam vai šo personu savešanā, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.