Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 8.oktobrī nosūtījis prokuratūrai krimināllietu pret Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jūrmalas brigādes amatpersonu par dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

KNAB uzskata, ka aizdomās turētās personas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā ir pierādīta un pirmstiesas izmeklēšanas laikā savāktie pierādījumi ir pietiekami, lai uzsāktu kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 318.panta otrās daļas[1].

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka amatpersona ilgstošā laika periodā izsniedza fiziskām un juridiskām personām atzinumus par objektu atbilstību ugunsdrošības tehnisko noteikumu prasībām, neveicot to reģistrāciju un grāmatvedības uzskaiti, kā arī piesavinoties samaksu par valsts nodevu.

Lietisko pierādījumu izņemšanas laikā konstatēti būtiski pārkāpumi lietvedībā, grāmatvedībā, pieteikumu pieņemšanas un atzinumu reģistrācijas sistēmās, kas liecina arī par uzraudzības un kontroles trūkumiem no augstāko institūciju puses. KNAB rīcībā esošie lietiskie pierādījumi liecina, ka atbildīgā amatpersona dienesta telpās veikusi tirdzniecību ar ugunsdzēsības ierīcēm.


[1] 318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām.