Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sakarā ar kriminālatbildības noilgumu pieņēmis lēmumu par atteikšanos ierosināt krimināllietu par bankas maksājuma dokumenta viltošanu, 2002.gada oktobrī veicot ziedojumu Latvijas Pirmajai partijai (LPP).

Bankas maksājuma dokumenta pārbaudes gaitā iegūtie pierādījumi norāda uz Krimināllikuma 275.panta pirmajā daļā paredzēta noziedzīga nodarījuma pazīmēm LPP galvenās grāmatvedes darbībās, noformējot un parakstot citas personas vietā bankas maksājuma dokumentu par ziedojumu 9000 latu apmērā.

Taču LPP galveno grāmatvedi nevar saukt pie kriminālatbildības, jo saskaņā ar Krimināllikumu ir iestājies kriminātbildības noilgums - pagājuši divi gadi no dienas, kad viņa noformējusi un parakstījusi bankas maksājuma dokumentu par 9000 latu ieskaitīšanu LPP kontā.

Pārbaudot 2002.gadā LPP saņemto ziedojumu likumību un patiesumu, KNAB konstatēja, ka viens ziedotājs 2002.gada oktobrī nav veicis ziedojumu 9000 latu apmērā un uz maksājuma dokumenta nav viņa paraksts.

2004.gada septembrī nozīmētās rokraksta ekspertīzes rezultātā tika konstatēts, ka patiesībā viltoto bankas dokumentu par ziedojuma veikšanu 9000 latu apmērā ir parakstījusi LPP galvenā grāmatvede, kura paskaidrojuma laikā KNAB apliecināja, ka viņa ir iemaksājusi attiecīgo naudas summu un parakstījusi maksājuma dokumentu citas personas vārdā.