KNAB

Nākamgad ievērojami pieaugs valsts finansējums partijām. Valdības š.g. 11. oktobrī apstiprinātais 2020. gada valsts budžeta likumprojekts paredz, ka sākot ar 2020.gada 1.janvāri, saistībā ar ieceri palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām, KNAB budžets piedzīvos būtisku pieaugumu. Par šī likumprojekta tālāku virzību vēl jālemj Saeimai.

Ņemot vērā Ministru kabineta iniciatīvu, KNAB bāzes budžetā partiju finansēšanai tiks piešķirti finanšu līdzekļi 5 515 775 EUR apmērā. Lai gan šie piešķirtie finanšu līdzekļi tiks ieskaitīti biroja budžetā, tie ir paredzēti politisko partiju finansēšanai, nevis KNAB funkciju izpildei vai biroja darbības nodrošināšanai. Proti, šie finanšu līdzekļi nav izmantojami biroja darbinieku atalgojumam, biroja darbībai nepieciešamo preču un pakalpojumu iegādei, tostarp biroja analītiskās kapacitātes stiprināšanai, operatīvās darbības nodrošināšanai vai citiem pasākumiem.

Atgādinām, ka KNAB budžetā ieskaitīto partijām paredzēto finansējumu birojs, atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktajam, reizi ceturksnī novirza attiecīgajām partijām.

Savukārt, biroja darbinieku atalgojumam 2020.gadā paredzēti 4 479 960 EUR, kas ir par 258 861 EUR vairāk nekā šogad, bet citiem izdevumiem finansējums palielināsies par 550 781 EUR, t.sk., biroja kapacitātes stiprināšanai, izmeklēšanas, operatīvās darbības un analītisko spēju uzlabošanai, kā arī koruptīvu noziedzīgu nodarījumu novēršanai un apkarošanai.

knab_15.10.2019.jpg (486,46 KB)