No 3. līdz 6.februārim Latviju apmeklēs Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO - Groupe d`Etats contre la corruption) ekspertu delegācija.

Ekspertu uzdevums ir novērtēt Latvijas situāciju korupcijas novēršanā un apkarošanā un sagatavot otrā novērtēšanas posma ziņojumu. Vizītes laikā galvenā uzmanība tiks veltīta jautājumiem par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu un to konfiskāciju, juridiskās personas kriminālatbildību un korupciju valsts pārvaldē.

Šogad Latviju vērtēt ieradīsies četri eksperti - Lietuvas Speciālā izmeklēšanas dienesta nodaļas vadītājs, Kipras ģenerālprokuratūras juriskonsulte, Nīderlandes Tieslietu ministrijas juriskonsulte un pārstāvis no GRECO sekretariāta Strasbūrā.

Eksperti apmeklēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Tieslietu ministriju, Ģenerālprokuratūru, Valsts ieņēmumu dienestu, Valsts kontroli, Iekšlietu ministriju, Reģionālās attīstības ministriju, Valsts civildienesta pārvaldi, kā arī tiksies ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

GRECO darbības mērķis ir uzlabot tās dalībvalstu spēju apkarot korupciju un dinamiska savstarpējā novērtējuma procesa un dalībvalstu spiediena ceļā kontrolēt pieņemto saistību izpildi. Novērtējuma ziņojumu neatņemama sastāvdaļa ir rekomendācijas, par kuru ievērošanu dalībvalstij ir jāatskaitās GRECO plenārsēdē.

Pirmo reizi GRECO eksperti Latviju apmeklēja 2001. gadā un sagatavoja pirmo novērtējuma ziņojumu par Latvijas situāciju korupcijas novēršanā un apkarošanā. (Skatiet šeit).

1999. gada 1. maijā noslēgtajam Eiropas Padomes līgumam par GRECO nodibināšanu Latvija pievienojās 2000. gada 15. jūnijā. Šobrīd GRECO sastāvā ir 36 valstis.

GRECO oficiālā Interneta lapa - www.coe.int/greco.