Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk - Birojs) nosūtījis krimināllietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma (KL) 309.panta[i] ceturtās daļas, 253.panta[ii] pirmās daļas un 15.panta ceturtās daļas pret diviem Centrālcietuma drošības daļas darbiniekiem, kuri darbojušies grupā, lai veiktu neatļautu pārtikas produktu un citu vielu nodošanas mēģinājumu personām, kuras ievietotas Centrālcietumā, kā arī neatļauti iegādātos un glabātu narkotiskās un psihotropās vielas.

KNAB un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (turpmāk - IeVP) veiksmīgas sadarbības rezultātā 2004.gada 30.janvārī cietuma teritorijā par narkotisko un psihotropo vielu glabāšanu tika aizturēts Centrālcietuma drošības daļas priekšnieks Juris, savukārt par nelikumīgu vielu un priekšmetu nodošanas mēģinājumu - daļas darbinieks Valērijs. Ar tiesneša lēmumu abiem Centrālcietuma drošības daļas darbiniekiem tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Par neatļautu pārtikas produktu citu vielu nodošanas mēģinājumu personām, kuras ievietotas ieslodzījuma vietās, ja to izdarījis iestādes darbinieks, KNAB ierosināja krimināllietu pret Centrālcietuma drošības daļas darbinieku pēc KL 309.panta ceturtās daļas un 15.panta ceturtās daļas.

Savukārt IeVP ierosināja krimināllietu pret Centrālcietuma drošības daļas priekšnieku pēc KL 253.panta pirmās daļas par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanās un glabāšanas faktu, kas tika konstatēts, pārmeklējot viņa dienesta kabinetu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB noskaidroja, ka abas personas nelikumīgās darbības veikušas grupā, tāpēc IeVP ierosinātā krimināllieta pret Centrālcietuma drošības daļas priekšnieku par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu tika pievienota KNAB lietvedībā esošajai krimināllietai.



[i] KL 309.pants. Nelikumīga vielu un priekšmetu nodošana personām un saņemšana no personām, kuras ievietotas apcietinājuma un ieslodzījuma vietās

(4) Par korespondences, naudas, pārtikas produktu vai citu priekšmetu vai vielu neatļautu nodošanu personām, kuras ievietotas aizturēto turēšanas, iepriekšējā apcietinājuma vai ieslodzījuma vietās, vai saņemšanu no šādām personām, ja to izdarījis šo iestāžu darbinieks, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

[ii] KL 253.pants. Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana

(1) Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tās realizēt -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.