Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis 21.maijā ierosināto krimināllietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret policijas darbinieku par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu.

Uz aizdomu pamata par kukuļa izspiešanu KNAB darbinieki 21.maijā aizturēja 1975.gadā dzimušo Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes 22.nodaļas darbinieku. Kukulis Ls 300 apmērā tika pieprasīts no kādas personas par krimināllietas neierosināšanu. Aizturēšana notikusi Rīgā pēc naudas summas saņemšanas. Ar tiesneša lēmumu aizdomās turamai personai 24.maijā tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

KNAB uzskata, ka pirmstiesas izmeklēšanā ir iegūti pietiekami pierādījumi policijas darbinieka vainas pierādīšanai noziedzīga nodarījuma izdarīšanā.

Krimināllieta kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 320.panta (Kukuļņemšana)[1] trešās daļas nosūtīta Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.



[1] 320.pants. Kukuļņemšana

(1) Par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu kukuļdevēja vai kukuļa piedāvātāja, vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

(3) Par šā panta pirmajā un otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās saistītas ar kukuļa izspiešanu vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, -
soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu.