Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs no 2016. gada 2. maija līdz 31. decembrim īstenoja sociālo kampaņu "Ar korupciju nav nākotnes!". Kampaņas mērķis bija aicināt sabiedrību nepieļaut koruptīvas darbības un koruptīvu lēmumu pieņemšanu ikvienā dzīves jomā. Ikviena valsts vai pašvaldības apmaksāta darbinieka pienākums ir kvalitatīvi un efektīvi veikt savu darbu, nepieprasot un nepieņemot par to papildu maksājumu, prettiesisku labumu vai "kukuli".

Kampaņas atklāšanas pasākumā VAS Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) telpās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks sacīja, ka ikdienā sastopamais luksofors simbolizē plakāta būtību- katrs pieņemam būtiskus lēmumus, kad un kādus spert dzīvē nozīmīgus, pat izšķirošus soļus.

Pasākumā medijus uzrunāja CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš, sakot, ka sociālās kampaņas veido cilvēku apziņu un šajā gadījumā – korupcijai nav nākotnes.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs atzina, ka “luksofors ir acu priekšā ikvienam katru dienu, tas ir simbols likumpalkausībai.Vienkāršā zīme palīdzēs viegli izšķirties par likumīgu lēmumu – pret korupciju.” Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Sabiedriskās konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Aivars Borovkovs izteica īsu un lakonisku atziņu “Luksofors ir neuzpērkams!”

Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atklāja, ka “Korupcija valstī ir cieši saistīta ar publisko pakalpojumu kvalitāti. Uzņēmējiem ir svarīgs laiks. Ja viss tiek kārtots ātri, tad nav pamata korupcijai. CSDD ir labs piemērs tam, kā var pakalpojumu sniegt ātri un kvalitatīvi, bez liekas birokrātijas, līdz ar to nav pamata korupcijai.”

Plakāta dizaina autore Krista Mārāne, skaidrojot plakāta ideju teica, ka sarkanā krāsa esot signāls tam, ka kaut kas nav labi, bet zaļā krāsa – viss ir kārtībā! “Tā ir kustība un dzīvība,” skaidroja dizainere K. Mārāne. Luksofora sarkanā krāsa simbolizē prettiesisko jeb nepareizo izvēli, zaļā krāsa− likumīgo un taisnīgo izvēli, savukārt dzeltenā krāsa − izšķiršanos starp nepareizo un pareizo izvēli.

Plakāti izvietoti korupcijas riskam īpaši pakļautajās institūcijās, kuras identificētas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārbaužu un sociālo aptauju rezultātā, kā arī citās publisku personu institūcijās, kuras vēlēsies aktīvi iesaistīties pretkorupcijas kampaņā. Vides reklāma bija redzama Rīgā un Latvijas reģionos, kā arī uz starppilsētu autobusiem.

Sociālā kampaņa "Ar korupciju nav nākotnes!" baneris
KNAB baneris "ziņo par korupciju"
Video "Ar korupciju nav nākotnes"