Politisko partiju finansēšana

Šodien, 6.februārī, notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) preses konference, kurā mediju pārstāvji tika informēti par politisko partiju iesniegto 2017.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudēm un to rezultātiem.

Preses konferencē piedalījās KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, priekšnieka vietniece korupcijas novēršanas jautājumos Ilze Jurča un Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Amīlija Jaunskunga.

Politiskās partijas un to apvienības 2017.gada vēlēšanu izdevumiem kopā ir izlietojušas 2,7 miljonus eiro. Pirms pašvaldību vēlēšanām partijām tika saziedoti 1 770 979 eiro.

KNAB, izvērtējot partiju un to apvienību iesniegtās deklarācijas, konstatēja, ka 19 politiskās partijas un to apvienības norādījušas nepatiesas ziņas deklarācijā, kopumā nenorādot finanšu līdzekļus 80 592 eiro apmērā. Savukārt 6 politiskās partijas un to apvienības pieņēma neatļautus dāvinājumus (ziedojumus) no juridiskām personām 37 857 eiro apmērā. Šī summa atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām ir jāatmaksā valsts budžetā.

Veicot politisko partiju un to apvienību iesniegto deklarāciju un priekšvēlēšanu aģitācijas pārbaudes, 30 partijām tika pieņemti lēmumi par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodu kopsummā 7610 eiro.

No 51 politiskās partijas, kas piedalījās pašvaldību vēlēšanās, 8 partijas likumā noteiktajā termiņā neiesniedza savas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Partija “Mūsu zeme” vēl joprojām nav to iesniegusi.

KNAB arī pārbaudījis 315 iesniegumus par priekšvēlēšanu aģitāciju, tai skaitā iespējamu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju un veicis 205 pārbaudes par priekšvēlēšanu aģitācijas iespējamiem pārkāpumiem.

Pārskats „Par atklātajiem partiju finansēšanas pārkāpumiem pašvaldību vēlēšanās 2017.gadā”

INFORMĀCIJA PAR PARTIJU AĢITĀCIJU 2017