Informatīvie ziņojumi Izglītošana
KNAB

Vakar, 12.novembrī, notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Sabiedriskās konsultatīvās padomes (SKP) 65.sēde.

Sēdes sākums tika veltīts svarīgiem jautājumiem saistībā ar līdzšinējās sadarbības starp KNAB un SKP stiprināšanu un SKP darba efektivizēšanu, t.sk., priekšlikumu veikt grozījumus pašreizējā SKP nolikumā. SKP diskutēja par Sabiedrības par atklātību – Delna priekšlikumu precizēt nevalstisko organizāciju iekļaušanas SKP vai izslēgšanas no SKP kritērijus, kā arī par nepieciešamību paredzēt, kā nodrošināt SKP darbu, ja lūgumu tikt iekļautām padomes sastāvā izsaka liels skaits organizāciju.

SKP jau šobrīd plaši pārstāvēto sabiedrisko organizāciju sastāvu regulāri vēlas papildināt jaunas organizācijas. Šajā sēdē tika vērtēta divu biedrību uzņemšana SKP sastāvā. Atgādinām, ka, lai kļūtu par SKP biedru nepietiek tikai ar vēlmi pievienoties SKP sastāvam. Potenciālajiem biedriem būtu jāizklāsta motivācija iesaistīties un to iespējamais devums SKP darbā un saistība ar korupcijas novēršanu.

Lielu uzmanību sēdes dalībnieki veltīja jautājumiem, kas saistīti ar valsts budžeta finansējuma palielinājumu politiskajām partijām, tostarp likumprojektam “Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā”, kā arī KNAB kapacitātes stiprināšanu.

Sēdes laikā KNAB Pirmās pārvaldes priekšniece Anna Aļošina klātesošos informēja par Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2015.-2020.gadam īstenošanas starpposma ziņojuma izstrādes gaitu, vienlaikus norādot, ka noslēguma posmā ir arī KNAB darbības stratēģijas 2020.-2022. gadam izstrāde.

Spraigās diskusijas noslēgumā sēdes dalībnieki nonāca pie kopēja secinājuma, ka sadarbības attīstība jāturpina gan iespēju robežās biežāk organizējot SKP sēdes, gan veidojot darba grupas, kuru ietvaros ekspertu lokā detalizētāk pārrunātu dažādus jautājumus.

SKP darbojas Latvijas Juristu biedrība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pilsoniskā alianse, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Preses izdevēju asociācija, Latvijas Finanšu nozares asociācija, Patērētāju atbalsta centrs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Krimināllietu advokātu biedrība, Latvijas Būvnieku asociācija, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts (InCSR), biedrība “Veselības projekti Latvijai”, Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Juristu apvienība, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, Sabiedrība par atklātību - Delna, Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS, Latvijas telekomunikāciju komersantu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Pašvaldību savienība.

Atgādinām, ka KNAB SKP izveidota 2004.gadā ar mērķi nodrošināt sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā. SKP uzdevums ir veicināt KNAB saikni ar sabiedrību, sniedzot rekomendācijas KNAB par aktuāliem jautājumiem.

img_2313.jpg (4,54 MB)