Informācija presei
KNAB

Šodien, 5.februārī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) publicējis ziņojumu “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību 2019.gadā”. Pārskata periodā KNAB darbs ir bijis dinamisks, vērsts gan uz korupcijas apkarošanu, gan novēršanu, līdztekus veicot pasākumus iestādes kapacitātes stiprināšanai.

Ziņojuma diagrammās un arī plašākos aprakstos atspoguļoti svarīgākie KNAB darbības rezultāti 2019.gadā. KNAB resursi pārskata periodā bija koncentrēti iestādes mērķu sasniegšanai atbilstoši KNAB stratēģijā 2017.–2019.gadam izvirzītajām prioritātēm. Ar mērķi mazināt valsts amatpersonu prettiesisku rīcību ar publiskas personas mantu un finanšu līdzekļiem, kā arī izskaust koruptīvus noziedzīgus nodarījumus publiskas personas institūcijās, KNAB 2019.gadā kā prioritārās jomas bija noteicis publiskos iepirkumus, īpašu uzmanību pievēršot iepirkumiem Eiropas Savienības finansētajos projektos, iepirkumiem veselības nozarē, būvniecības nozarē un Latvijas lielākajās pašvaldībās. Analizējot situāciju dažādās tautsaimniecības nozarēs, tika identificētas vairākas problēmas un uzsāktas aktivitātes, lai mazinātu korupcijas riskus, kā arī sabiedrības iecietībai pret korupciju.

Korupcijas apkarošanas jomā KNAB 2019.gadā sasniedza labāko rezultātu pēdējo desmit gadu laikā – uzsākti 47 kriminālprocesi.  Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pārskata gadā uzsākto kriminālprocesu skaits ir palielinājies par 24 %. Lai gan kriminālvajāšanai nosūtīto krimināllietu skaits nepalielinājās, jāuzsver, ka 2019.gadā KNAB lietvedībā bija vairāki apjomīgi un sarežģīti kriminālprocesi, kuru sekmīgai izmeklēšanai nepieciešami lieli laika un cilvēku resursi

Latvijā 2019.gada 25. maijā norisinājās Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Attiecīgi pārskata periodā viens no KNAB prioritārajiem uzdevumiem bija nodrošināt priekšvēlēšanu izdevumu apmēra un priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu ievērošanas kontroli. Vienlaikus organizēta partiju un trešo personu iespējamās slēptās kampaņas monitorēšana sociālajos tīklos, kā arī sekots KNAB lietotnes “Ziņo KNAB!” aktualitātēm.

Nozīmīgākie sasniegumi politikas plānošanas jomā 2019.gadā saistīti ar politisko partiju finansiālās neatkarības stiprināšanu un valsts budžeta finansējuma izlietojuma uzraudzību. Lai mazinātu naudas lomu politikā, Saeima atbalstīja KNAB priekšlikumus politisko organizāciju (partiju) finansēšanas noteikumu un to kontroles uzlabošanai.

Tāpat pārskata gadā turpinājās darbs, lai  palielinātu KNAB kapacitāti, gan stiprinot analītiskos resursus, gan ceļot biroja amatpersonu kvalifikāciju, gan  turpinot risināt jautājumus par KNAB amatpersonu atlīdzības un sociālo garantiju uzlabošanu, lai nodrošinātu visiem KNAB nodarbinātajiem konkurētspējīgu atalgojumu.

Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteikto pienākumu  KNAB š.g. 31.janvārī  ziņojumu “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību 2019.gadā” iesniedza izskatīšanai Ministru kabinetā un Saeimā.

Ziņojums “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību 2019.gadā” pieejams šeit: KNAB darbības pārskats 2019.

Ar galvenajiem KNAB darba rezultatīvajiem rādītājiem aicinām iepazīties infografikā. 

 

KNAB darbības rezultāti 2019.gadā